VAB Gezinswagen van het Jaar 2018

Naar jaarlijkse gewoonte gingen we op zoek naar de ‘VAB-Gezinswagen van het Jaar’. Drie in totaal, één per categorie. Een jury van 22 autojournalisten en 80 gezinnen reed 29 auto’s proef.

Categorie 1, tot 19.000 €

Bij de kleine gezinswagens zien we duidelijk de maatschappelijke trend om steeds vaker voor benzinemotoren te kiezen. Dit jaar bood geen enkele constructeur een dieselwagen aan in deze categorie. Opnieuw wordt duidelijk dat gezinnen in deze categorie kiezen voor ruimte, want de winnaar heeft de look van een avontuurlijke SUV, maar de praktische elementen van een monovolume.

1ste plaats: Citroën C3 Aircross met 146 punten

2e plaats: Ford Fiesta met 136 punten

3de plaats: Seat Arona met 133 punten

 

Categorie 2, tot 29.500 €

De concurrentie onder de grote gezinswagens was bikkelhard. Wel veertien wagens, waaronder vooral SUV’s en breaks, gingen voor de overwinning. Ook hier opvallend weinig diesels: slechts eentje. Goud ging uiteindelijk naar de enige monovolume, alsook een benzine. Hij valt duidelijk in de smaak bij de gezinnen, want het is het grotere broertje van de winnaar van vorig jaar.

1ste plaats: Renault Grand Scenic met 165 punten

2e plaats: Peugeot 5008 met 137 punten

3e plaats: Mazda CX-5  met 134 punten

 

Categorie 3, elektrisch

We evolueren in deze categorie steeds meer naar 100% elektrische voertuigen met dit jaar vijf volledig elektrische deelnemers en twee plug-in hybrides. Toch blijkt het aanbod beperkt. Opnieuw verloren de plug-in hybrides de strijd door hun hoge aankoopprijs en de hoge kilometerkostprijs, want voor het zesde jaar op rij wint een volledig elektrische auto. Dat het aanbod beperkt blijft, blijkt ook uit het feit dat we twee jaar op rij dezelfde winnaar hebben. Voor de derde maal in de geschiedenis van de verkiezing wint 2 keer hetzelfde model.

1ste plaats: Hyundai Ioniq met 143 punten

2de plaats: Renault Zoé met 136 punten

3de plaats: Volkswagen E-Golf met 135 punten

LDR