Opel Combo Life

Nuttig en aangenaam in één

Nadat Opel in 2017 heel wat nieuwigheden lanceerde, met name in het succesvolle SUV-segment, stelt het merk dit jaar slechts één èchte nieuwigheid voor: de Combo Life (beschikbaar vanaf tweede semester 2018). Het segment van de bestelwagens in deze klasse is minder in het oog springend, maar toch niet onbelangrijk, want tussen 2014 en 2017 groeide het met 26%. De Combo Life is de erfgenaam van de in 1986 gelanceerde Combo en diens drie opvolgers, maar de nieuwe “beste vriend van gezinnen” ontstond uit een heel andere filosofie: hij werd als een volwaardige personenauto ontwikkeld, niet als een aangepaste bestelwagen.

 

Groot gezin of surfplank?

De Combo Life is beschikbaar in twee lengtes: 4,40m of 4,75 m met verlengde wielbasis, maar ze kunnen allebei voorzien worden van 7 zitplaatsen in een ruim, comfortabel en licht interieur (dankzij een groot panoramisch dak in optie). Het verschil zit dus in de bagageruimte: 597 of 850 liter in standaardconfiguratie, en met neergeklapte zetels kan de lange Combo voorwerpen met een lengte tot 3,05m vervoeren.

 

Passe-partout

Deze nieuwe Opel heeft noch de looks noch de technische specificaties om op circuit spectaculaire chrono’s neer te zetten. Maar ondanks zijn indrukwekkend voorkomen (vooral te danken aan zijn massieve snuit en zijn schuifdeuren) weegt hij leeg minder dan 1500 kg en stelt hij het met relatief kleine motoren: een turbodiesel van 1,5 liter met verschillende vermogens (van 75 tot 130 pk) en een driecilinder turbobenzinemotor van 1,2 liter (110 of 130 pk). Beide motoren van 130 pk zullen pas in 2019 beschikbaar zijn, maar kunnen wel uitgerust worden met een achttraps automaat. Om ook platge(t)reden paden te verlaten, kan de Combo in optie voorzien worden van het IntelliGrip antislipsysteem, een elektronisch differentieel waarmee het koppel zodanig over de voorwielen verdeeld wordt dat de best mogelijke tractie, ook op gladde ondergrond, bewaard blijft, ongeacht of de Combo in de modder rijdt, zand, nat of besneeuwd wegdek. En ook al heeft hij niet de grondspeling van een terreinwagen, zal hij binnenkort ook met vierwielaandrijving aangeboden worden.

 

Comfort en veiligheid

De nieuwe Opel Combo Life is voorzien van uitrusting en rijhulpmiddelen die tegenwoordig gangbaar zijn op SUV’s, zoals een vermoeidheidsalarm bij de chauffeur, gegevensprojectie op de voorruit, anti-aanrijdingsalarm met voetgangersdetectie en autonome noodremfunctie. De frontale Opel Eye camera verwerkt een veelheid aan informatie ten gerieve van de rijhulpmiddelen, zoals verkeersbordherkenning en rijvakbewaking. De snelheidsregelaar baseert de snelheid automatisch op die van het voorafgaand voertuig en de intelligente snelheidsdetectie verwittigt de bestuurder ervan als een afwijkende snelheidsbeperking door de camera opgemerkt werd.

Parkeermanoeuvres worden vereenvoudigd door de Flank Guard sensoren, die de bestuurder via het multimedia-scherm verwittigen als zich contact met een zijdelingse hindernis aandient. Het geavanceerd parkeerhulpsysteem is overigens in staat om een geschikte parkeerplaats te vinden en het voertuig daar automatisch in te manoeuvreren. Het staat de bestuurder ook bij om de parkeerplaats autonoom te verlaten; in beide gevallen moet de bestuurder enkel de pedalen en de versnellingspook bedienen.

De panoramische camera vergroot de gezichtshoek achteraan tot 180° waardoor de bestuurder ook aankomende voertuigen dwars op zijn achteruitrijmanoeuvre kan zien.

Ook al staat veiligheid voorop, werd het comfort niet over het hoofd gezien, met verwarmde voorzetels, een stand-by verwarming om het voertuig voor vertrek al voor te verwarmen, en zelfs een met leder bekleed verwarmd stuurwiel.

De Combo Life beschikt verder over vooruitstrevende multimedia-systemen, die compatibel zijn met Apple CarPlay en Android Auto, met aanraakschermen met een diameter tot 8 duim.

En als de kinderen zich dan toch nog zouden vervelen, laat hen dan het aantal opbergruimtes in de passagiersruimte tellen. Daar zullen ze flink wat tijd aan besteden! - Michel Hotters

LDR