Jaguar XKSS

iconische Jag wordt verdergebouwd

Jaguar Classic zal negen nieuwe exemplaren van de XKSS – waarnaar door experts vaak wordt verwezen als 's werelds eerste supercar – met de hand vervaardigen volgens exact dezelfde specificaties als in 1957. Ze zullen de voertuigen vervangen die verloren gingen tijdens de beroemde brand in de fabriek van Browns Lane.

De originele wagens waren bestemd voor export naar de VS, maar er werden slechts 16 exemplaren afgewerkt toen het noodlot toesloeg en een brand de fabriek van Browns Lane in de as legde. 59 jaar later zal Jaguar de negen 'verloren' XKSS sportwagens bouwen voor een selecte groep van gevestigde verzamelaars en klanten.

De expertise die werd opgedaan tijdens de constructie van het Lightweight E-type-project zal de bouw van de negen uiterst exclusieve opvolgingsmodellen ten goede komen. Ze zullen allemaal met de hand vervaardigd worden in de nieuwe 'Experimental Shop' van Jaguar in Warwick. Elke wagen zal dezelfde specificaties meekrijgen als de eerste 16 uit 1957 – waarbij Jaguar elk aspect volledig zal certificeren. De prijs zal boven £ 1 miljoen liggen.

Het verhaal van de XKSS begon nadat de onoverwinnelijke D-type drie keer na elkaar Le Mans won in 1955, 1956 en 1957. Na die hattrick nam Sir Williams Lyons op 14 januari 1957 de beslissing om de resterende 25 D-types om te bouwen tot wegversies met tal van externe wijzigingen, waardoor 's werelds eerste supercar ontstond.

De aanpassingen omvatten bijvoorbeeld een nieuwe, hogere voorruit en een extra deur aan de passagierskant, terwijl de scheiding tussen de bestuurder en de passagier, en de beroemde vin achter de bestuurderszetel verdwenen.

De nieuwe Jaguar XKSS zal vanaf begin 2017 geleverd worden.

LDR
Tags: